De zwangere man -5-

Wachten duurt altijd lang vooral als je niets te doen hebt. Ik loop echter, in afwachting van de laatste correcties, beslist niet alle dagen met mijn ziel onder de arm. Het wachten zou daarom niet erg moeten zijn maar dat klopt niet. De VierRussen belemmeren mij in mijn toch al beperkte bewegingsvrijheid. Als ik voor mijn typisch Hollandse boodschappen (o.a. brinta, ossenworst, rosbief, satésaus, rivella, vla en draadjesvlees) even de grens over ga, laat het Duitse Gesundheidsambt mij via een berichtje weten dat ik mij aan de voorschriften moet houden. Ergens op bezoek gaan kan je wel vergeten. Kinderen wel gesproken maar zien is een heel ander verhaal. Enfin, u kent dat. Afgelopen weekend trouwens ontdekt dat er ook nog een doodgewone verkoudheid bestaat.

Maar goed, in afwachting van die laatste correcties een lumineus idee gekregen. Ik ben geen neerlandicus dus ik verkeer met talloze andere Nederlanders in de groep die niet weet wanneer je dat en wanneer je wat moet gebruiken. Het kind wat of het kind dat? Het dak van het huis wat of dat net gerenoveerd was? “Even” geleerd hoe het ook al weer was en dan: Leve de tekstverwerker!

In het zoekvenster het woordje dat gezet en ziet, de gele markeringen spatten bijna van het scherm af. Hier en daar een pagina met enkel geel vlekje op het scherm maar op andere pagina’s zat waarschijnlijk een nest. Nu waak ik er voor om dezelfde woorden niet te vaak te gebruiken en zeker niet twee maal in één zin. Toch ontdek je zo dat jouw kritische blik soms niet kritisch genoeg is. Oei! Uh uh… scherpzinnig genoeg is. Vol goede moed aan pagina 1 begonnen en al snel verval je in het herschrijven van zinnen, synoniemen zoeken of domweg schrappen. Natuurlijk hoeft niet elk datje weg maar als er een nest zit kunnen er best wat eieren uit. Opmerkelijk genoeg worden woorden als omdat, zodat, doordat, voordat en update ook geel gekleurd. Het is dus soms minder erg dan het lijkt maar desondanks kost het tijd. Veel tijd zelfs en dan moet ik natuurlijk ook nog laten zoeken naar wat. Het lumineuze idee verliest ietwat aan glans maar ik hoop dat de tekst dan tenminste beter wordt.

Ik vroeg mij af of het verstandig is de titel van je boek te registreren. Dat blijkt niet nodig. Bovendien is het weinig zinvol. Sommige titels komen tientallen malen voor. Ik denk dat de titel in combinatie met je naam genoeg moet zijn. Als je aan kan tonen dat jouw titel op een bepaalde datum tot leven is gekomen is dat voldoende. Maar voor alle zekerheid dus bij deze: Mijn boek heeft als titel ‘De vergelding’ en het is nu 26 maart 2021. Hoe simpel kunnen sommige zaken zijn.

Natuurlijk weet ik best dat ik een hele aardige, soms zelfs lieve en een bijna altijd sociale man ben. Ik ben er zo eentje die je liever niet kwetst. Het is om die reden dat ik mijn proeflezers nadrukkelijk gevraagd heb mij niet te sparen met mogelijke kritiek. Ik dacht daar best tegen te kunnen en dat is ook zo. Wel heb ik mij na elke mail met kritische noten een week lang met prikkeltjeswater en Duits brood, opgesloten op zolder alwaar ik mij op gezette tijden kastijdde met een Spaans riet. Het werkte zo louterend dat ik mij na die week als herboren voelde en de kritische noten in mijn verhaal kon verwerken. Gelukkig meenden allen dat het een goed en spannend boek was. Dat gaf en geeft deze goede man moed.

De flaptekst is af. Nou, mooi niet. Die hele tekst luistert behoorlijk nauw. Met wat vang je de lezer? Een korte en bondige tekst of een beetje uitgebreider zonder te veel uit de doeken te doen. Met kort en bondig dacht ik aan ‘Dit is een goed boek en moet je gelezen hebben’. De tekst ‘Dit boek gaat over …… jahaaa. Zelf ontdekken’ stond lange tijd bovenaan mijn lijstje maar voldeed toch niet. Te veel a-tjes. Nu denk ik dat de volgende tekst beter is maar ik sta wagenwijd open voor uw opmerking en suggesties.

Als Anja de ogen van haar gestorven vader sluit, zweert ze wraak. Het grote onrecht hem aangedaan, kan niet onbestraft blijven. De dader vermoorden is haar te min en te gemakkelijk. Er zijn betere manieren om hem te laten lijden en te vernederen. Het hoeft ook niet nu te gebeuren. Het vuur van de wraak kan een leven lang branden. Onvoorziene gebeurtenissen helpen Anja. Dat het daarmee een grotere omvang krijgt dan voorzien, deert haar niet. Zij heeft slechts één doel voor ogen: vergelding en ten langen leste lukt haar dat. Het bereikte doel wordt duur betaald en bovendien blijkt dat vergelding geen winnaars kent.

Zo. U bent weer een beetje bijgepraat. Doe er uw voordeel mee.

© peter gortworst / mrt 2021

Dit bericht werd geplaatst in De zwangere man en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De zwangere man -5-

  1. Ik vind het zo mooi om het hele proces met jou mee te maken. Bedankt dat je ons er deelgenoot van maakt. En op je flaptekst ga ik nog even kauwen :-).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s