Buurman

Toen hij er nog maar net woonde en alle dagen voor zijn werk onderweg was, had hij er niet veel aandacht aan geschonken. Zijn kennismakingsbezoekjes in de straat bleven onaf omdat de overbuurman of nooit thuis was of gewoon niet open deed. Voor iemand die prijs stelt op goede verhoudingen en manieren geeft dit een licht ontevreden gevoel maar ja, zonderlingen zijn er altijd al geweest en als deze buurman ook tot die categorie gerekend moet worden, dan is dat maar zo. Het is een man alleen, wisten de andere buren. Hij bemoeit zich nooit met iets, doet aan niets mee, het is een rare, we zien hem nooit, geen idee hoe hij heet, ja, hij werkt wel en nee, we hebben ook nooit last van hem. Het is gewoon een zonderling.
Hij heeft er verder geen probleem van gemaakt. Ook hij is een man alleen die echter sterk hecht aan verschillende contacten en als dat bij die overbuurman anders is, dan is dat maar zo.

De groeiende economie heeft zorg gedragen voor zijn welzijn. De ervaring, kennis en kunde zijn overbodig geworden en nu zit hij alle dagen thuis. Genoeg tijd om van alles te ondernemen maar hij komt tot weinig. De verplichte nummers voert hij uit maar iets extra’s komt niet uit zijn vingers of hoofd. Het is donderdagavond en hij moet de papiercontainer aan de straat zetten. Vanuit zijn raam ziet hij dat de meesten dat al gedaan hebben. Overbuurman nog niet. Hij rolt zijn container langs het huis naar de straat en nu blijkt dat de container van de overbuurman er al wel staat. Dat heeft hij snel gedaan.

De vuilniswagen rijdt de straat in. Het is half zeven en hij is al wakker. De wagen pikt de containers één voor één op. Ook die van de overbuurman ziet hij boven de wagen uitkomen, leeg geschud worden en met een zwaai van de mechanische arm laat hij dat ding weer zakken. De wagen staat tussen hem en de container in en als de wagen verder rijdt, staat de container naast de container voor het restafval bij de garage van de overbuurman. Heeft die zwaaiarm dat ding een zetje gegeven zodat ze 30 meter terug rolt en precies op haar goede plek terecht komt?

De rolluiken van de overbuurman zijn gedurende de dag altijd dicht. In het weekend zijn ze een klein beetje opgetrokken en hij kan net zien dat de vensterbank vol met sanseveria’s staat. ’s Avonds brandt er een klein beetje licht in de woonkamer en soms ziet hij aan een flakkerende lichtspel dat de tv aan staat.

Omdat hij vanmiddag gasten krijgt, pakt hij de fiets om bij de bakker verse broodjes te halen. Het is niet druk en binnen het kwartier zet hij zijn fiets weer in het schuurtje. Terwijl hij de deur opent ruikt hij vers gemaaid gras. De overbuurman heeft gemaaid maar hoe snel kan je vijfhonderd vierkante meter maaien? Binnen een kwartier?

Hoe ontwikkel je een obsessie? Hij is zich er terdege van bewust dat zijn, tot nu toe onzichtbare overbuurman, vaker dan hem lief is, door zijn hoofd spookt. Anders willen is niet altijd anders kunnen. Maanden heeft hij geprobeerd de buurman uit zijn gedachten te bannen. Probeerde geen verklaringen te vinden voor die onverklaarbare gebeurtenissen maar hij kan niet anders meer.  Hoewel hij zich voor zichzelf een beetje schaamt doet hij het toch: hij besluit de overbuurman te bespioneren. De eettafel heeft hij verplaats naar de achterkant van de kamer en daarop het statief met zijn veldkijker gezet. Daarna heeft hij, door langzaam door de straat te lopen, gekeken of deze opstelling vanaf daar te zien is. Zolang hij de kamer donker houdt is dat niet het geval en tevreden zit hij nu aan tafel om alle gebeurtenissen op het erf van de overbuurman nauwlettend in de gaten te houden. Het eerste wat op de rol staat is de thuiskomst van de buurman.
Is hij weggedommeld? Heeft hij niet goed opgelet? De garagedeur van de buurman die gedurende dag altijd open staat en een volstrekt lege garage het daglicht gunt, is dicht en via de spleetjes in de rolluiken ziet hij dat er binnen licht brandt.
Het begint zachtjes te sneeuwen en met het vaste voornemen morgen vroeg op te staan om eindelijk de buurman te betrappen als hij naar zijn werk gaat, stapt hij zijn bed in.

Als hij ’s morgens zijn voeten naast het bed zet, is de wereld wit. Dat was al te horen toen hij nog in bed lag. Alles klinkt gedempt en het roept bij hem herinneringen op aan vroeger. De straat waar hij opgroeide en waar veel verkeer door kwam, was dan een oase van rust en bedachtzame geluiden. Als hij de woonkamer inloopt ziet hij dat de garagedeur van de buurman open staat. Van bandensporen is niets te zien.

De weken die volgen maken hem gek. Geen enkele maal heeft hij de buurman weg zien gaan of thuis zien komen. Soms was dat verklaarbaar omdat een mens of zijn hond nu eenmaal iets moeten als moedertje natuur roept maar alle andere keren staat de garagedeur zomaar open of dicht en brandt er wel of geen licht in huis. Ondanks zijn waakzame blikken, zijn lange uren aan de tafel, zijn pijnlijke ogen door het constant turen door de verrekijker heeft hij nog geen glimp van de overbuurman opgevangen. Het is alsof de dingen letterlijk in een oogwenk gebeuren maar kan je in een oogwenk je auto in de garage zetten en je huis binnengaan? Kan je in een oogwenk de garagedeur openen, de auto starten en wegrijden? Elke avond brandt in de woonkamer hetzelfde lampje maar geen enkele keer heeft hij iets van een beweging kunnen ontdekken terwijl dat toch wel logisch zou moeten zijn.
In gesprekken met andere buren heeft hij wel eens geprobeerd het onderwerp ‘rare buurman’ aan te snijden. Helaas is niemand daarin geïnteresseerd. Eén buurman heeft hem wel eens gezien maar dat was al lang geleden. Over zijn observaties en onverklaarbare zaken zegt hij niets. Voor je het weet voelt men zich bedreigt door een blijkbaar spiedende buurman met een verrekijker.

Het is nu lente en het verbaast hem niets dat de lange coniferenhaag aan de rechterkant van overbuurman ‘s huis tijdens zijn korte wandeling met de hond keurig is geschoren. Er is zelfs geen enkel takje aan afval te zien.

Aan het einde van die zelfde middag is er plotseling iets aan de hand. Het blauwe licht van een zwaailamp spettert door zijn woonkamer. In de straat staat een politiewagen en een ambulance. Een agent komt de woning van de overbuurman uit en gaat staan kotsen op het keurig gemaaide grasperk. Even later komt er nog een politiewagen. De man die daar uit komt hijst zich in een witte overal, doet hoesjes om zijn schoenen en behangen met camera’s gaat hij de woning binnen. De nieuwsgierigheid besluit hem om naar buiten te gaan en zich aan te sluiten bij de overige buurtbewoners. Niemand weet iets. Hij trekt de stoute schoenen aan en loopt naar de agent die net heeft staan kotsen. Die staat met een wit smoeltje tegen zijn stoere wagen geleund. Met zo zakelijk mogelijke stem vraagt hij wat daar binnen aan de hand is. De agent die voor zichzelf een vergoelijking zoekt voor zijn menselijk doch onprofessioneel gedrag is daarom blij met de vraag en deelt hem mee dat de bewoner van het pand dood is. Gezien de conditie waarin het lijk zich bevindt moet geconcludeerd worden dat hij dat al enige weken is. Met een gezicht waar de gruwel op afgetekend staat, deelt hij, met het enig gevoel voor understatement, mee dat dit geen prettig schouwspel oplevert.

 

©peter gortworst / jun.2018

 

 

Dit bericht werd geplaatst in korte verhalen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Buurman

 1. Rob Alberts zegt:

  Bizar en treurig tegelijkertijd.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Triest als iemand zo aan zijn einde komt. Indringend verhaal.

  Geliked door 2 people

 3. Jannie Harmsen zegt:

  Heeft iets weg van een thriller. Gek genoeg zoek je dan ook naar een verklaring. Goed geschreven Peter.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wilma Phillipson zegt:

  Geweldig geschreven, ik zat helemaal in het verhaal en bedacht dat ik ook zou zijn gaan spioneren als er zulke onverklaarbare dingen gebeurden in mijn buurtje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s