In het oude kookboek van mijn moeder zijn een paar bladzijden anders dan de anderen. Ze zijn gevlekt en bij de ingrediënten staat soms wat bijgeschreven. Dit betreft de pagina’s met recepten voor o.a. erwtensoep, kerstbrood, oliebollen en appelflappen. Met het einde van het jaar in zicht is het wel aardig om deze 60 jaar oude recepten van de oliebollen en appelflappen hier te geven. De 16 oliebollen waren vroeger niet genoeg. Daarom zijn met potlood alle hoeveelheden verdubbeld maar dat kunt u zelf ook wel.
Oliebollen
Voor ongeveer 16 stuks heb je nodig:
200 gram bloem 50 gram krenten
4 gram zout 50 gram rozijnen
10 gram verse gist 25 gram gesnipperde sucade
1,5 dl melk 1 gesnipperde appel
1 ei olie (arachide- of kokosolie hebben de voorkeur. Geen vet of olijfolie)
De bloem en het zout goed vermengen; een kuiltje in de bloem maken, hierin het ei breken. De gist oplossen in iets lauwe melk en met de rest van de lauwe melk in het kuiltje schenken. Van het midden uit roerende, een glad beslag maken en dit enige minuten beslaan. De gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen, de sucade en de appel er door roeren. Het beslag toedekken met een vochtige doek en op een tamelijk warme plaats ongeveer drie kwartier laten rijzen. Na het rijzen even voorzichtig doorroeren en nog een kwartier laten rijzen. (voor een goede verdeling van de ingrediënten)
In het recept wordt nu een pan met olie gevuld en heet gemaakt. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor een frituur. Beter en vooral veiliger. Heter dan 180 graden kunnen ze meestal niet worden en dat is ook de goede temperatuur.
Met behulp van twee vetgemaakte lepels oliebollen vormen en deze onmiddellijk in de hete olie laten glijden. Na ongeveer 3 minuten de bollen keren, wanneer ze dat niet uit zichzelf gedaan hebben, ze daarna verder gaar en goudbruin bakken (ongev. 2 minuten). De oliebollen zijn gaar, als een breinaald, die er ingestoken wordt, er droog uitkomt. (Niet gaan zoeken naar een breinaald. Een satéprikker kan ook).
De oliebollen met een schuimspaan uit de olie halen, goed laten uitlekken en warm geven met (poeder)suiker en kaneel.
Appelflappen
Voor ongeveer 20 stuks heb je nodig:
100 gram bloem 4 handappelen (goudrenet)
2 gram zout 40 gram suiker
5 gram verse gist halve theelepel kaneel
1,5 dl melk of olie (zie opmerking bij oliebollen)
1 dl melk en 1 ei
Van de bloem, het zout, de gist, 1 dl melk of 0,5 dl melk en 1 ei een beslag maken als voor oliebollen. Goed roerende het beslag langzamerhand verdunnen met de overige lauwe melk tot weer een glad beslag verkregen is. Het beslag toedekken met een vochtige doek en op een tamelijk warme plaats ongeveer drie kwartier laten rijzen.
De appelen boren, schillen, in dikke plakken snijden, bestrooien met een mengsel van de suiker en de kaneel en ongeveer een half uur laten staan. De frituur op 180 graden warm laten worden. De appelplakken één voor één door het beslag halen en in de hete olie laten glijden en snel gaar en aan weerskanten goudbruin bakken. De appelflappen met een schuimspaan uit de olie halen, goed laten uitlekken en warm geven met suiker en kaneel of poedersuiker.
Verse gist is te krijgen bij de echte bakker. Ik heb het wel eens geprobeerd met zelfrijzend bakmeel maar dat gaf toch een minder resultaat. Mocht u, omwille van de baklucht, in het schuurtje gaan bakken, zorg er dan voor dat het beslag niet te veel afkoelt. De oliebollen worden dan minder luchtig en dat zou jammer zijn.
Veel plezier en ja, afwassen, olie vervangen van de frituur en schoonmaken horen er bij.
© peter gortworst / dec 2016
Kijk, dat vind ik nou lekkere appelflappen. Beter dan de appelbeignets die je overal kan kopen.
Mijn moeder bakte ze vroeger ook altijd zo en ik heb het zelf ook nog een hele poos gedaan en toen kwam de klad er in. Waarom? Geen idee!!
LikeGeliked door 2 people
Ik ben van plan ze dit jaar ook weer te maken. Het is altijd een kliederboel maar ze zijn inderdaad veel lekkerder. Weet nog van vroeger dat ze behoorlijk snel genuttigd waren en dat was, toen mijn kinderen nog thuis woonden, niet anders.
LikeGeliked door 2 people
Oliebollen laat ik graag aan een ander over. Erwtensoep daarentegen is wel een van mijn specialiteiten. Ik maak het op de ouderwetse manier, volgens recept van mijn moeder. En ik moet zeggen, zelfs zij vindt hem lekker.
LikeGeliked door 1 persoon
Komt dat recept van de soep een beetje overeen met mijn oude recept? Deze recepten komen uit hetzelfde kookboek wat net na WOII is uitgegeven. Heerlijk om daar in te grasduinen.
https://petergortworst.com/2016/01/13/erwtensoep-van-toen/
LikeLike
Het komt voor een heel groot deel overeen, ik doe er zelfs de mergpijp en de varkenshiel in. Die moet ik dan wel bestellen bij de slager. Het lijkt me wel een heel leuk kookboek, ik zal mijn moeder eens vragen of zij nog zo iets heeft.
LikeGeliked door 1 persoon
Smakelijke groet,
LikeLike