Vluchtelingen

Als je, door lange autoritten, veel tijd hebt om naar het nieuws te luisteren, heb je ook veel tijd om na te denken. En om maar met de deur in huis te vallen: ik weet het niet meer. De stroom berichtgeving over vluchtelingen die Europa binnenkomen is net zo groot als de stroom vluchtelingen zelf. En ja, ik maak mij ook zorgen. Zorgen over de vaak tendentieuze berichtgeving, over de acceptatie, over de vluchtelingen zelf, over hoe het zal gaan in de landen waaruit ze gevlucht zijn,

Als ik hoor dat er niet genoeg woningen zijn om hen te huisvesten en dat er Nederlanders zijn die daardoor langer op de wachtlijst staan, stel ik mij niet de vraag of dat wel terecht is. Ik vraag mij af of de woningbouwverenigingen, al jaren lang en misschien onder het kopje ‘marktwerking’, niet in de fout zijn gegaan met hun beleid. Het verkopen van huurhuizen en het te weinig bouwen van sociale woningen kan toch niet passen bij een vereniging die als doel heeft dat iedereen, dus ook de sociaal zwakke, een woning om te wonen heeft?  Dat er al een wachtlijst was, zou al een teken aan de wand moeten zijn geweest.

Ik vraag mij af hoeveel garen de PVV, de neonazi’s en meer van dat soort nationalistische groepen gaat spinnen bij de huidige ontwikkelingen. Zij beroepen zich op hun Joods/Christelijke samenleving die beschermd moet worden tegen alles wat lichtbruin, zwart of moslim is terwijl, als je de bijbel tenminste leest, er heel duidelijk wordt aangegeven hoe je om moet gaan met de vreemdeling die binnen je poorten is. Ons ‘humane’ asielbeleid kan zich niet eens een zwakke afspiegeling noemen van die gastvrijheid.

“Wij zijn voorstander van opvang in de regio en hebben daar best wel geld voor over” hoorde ik kort geleden een kamerlid zeggen. Weet hij niet dat er al heel erg veel opvang in de regio is maar dat het daar overvol is en de vluchtelingen in barre omstandigheden verkeren? Waar blijft dan het geld? Wees eerlijk en zeg dat je ze hier niet wil hebben en het liever een ‘ver-van-mijn-bed-ding’ wil laten. Lekker makkelijk. Zo hoef je hier niets te doen en blijft jouw straatje schoon.

Ik wordt die opmerkingen over de linkse kerk een beetje zat. Ik wordt het gegoochel met woorden als ‘duizenden’ ‘overspoeld’ ‘gelukszoekers’ ‘profiteurs’ een beetje zat. Ik wil graag echte, betrouwbare cijfers maar meer nog: ik wil een regering die ons mobiliseert en die een visie heeft. Die verder kijkt dan hun electorale belangen. Die menselijkheid, omzien naar elkaar, belangrijker vindt dan marktwerking. Die ons duidelijk gaat maken dat we een superrijk land zijn die de morele verplichting heeft alles in het werk te stellen om elke vluchteling een veilige plaats te bieden met huisvesting en voedsel. Natuurlijk kost dat geld maar dat is nu eenmaal de prijs die je als welvarend land dient te betalen. Ik wil niet alleen het geluid van de tegenstanders, de rechtsextremisten, de pvv-ers, de domme napraters en de nationalisten horen. Ik wil de Nederlanders horen die zeggen dat het Godgeklaagd is zoals complete gezinnen in brede stromen hun weg naar een leven zonder doodsangst over deze aardkloot moeten vinden. Die mondiale medemenselijkheid belangrijker vinden dan hun eigen burgerlijke bedoening.

We kopen onze ontzetting af met giften en zamelen miljoenen in als ons iets diep raakt maar als het ‘probleem’ werkelijk aan onze deur klopt geven wij niet thuis.

Ik weet het niet meer. Zo veel ‘schrijnende gevallen’. Zo veel mensen die je toch niet het recht op een gelukkig leven kan ontzeggen? Als hier vanavond een gezin aan de deur staat mogen ze van mij binnenkomen, zal ik ze een bed, eten en drinken geven en ze laten weten dat ze welkom zijn. Ben ik daarin één van de weinigen? Ik hoop het niet.

© peter gortworst / aug.2015

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in oprispingen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s