Orde, rust en regelmaat -18-

Van alles

 

Demontage

Enig technisch inzicht kan haar niet ontzegd worden. Het is niet veel. Het is maar net genoeg om technische dingen vakkundig uit elkaar te halen. Hij heeft geen idee waar haar keuze op gebaseerd is. Er zit qua constructie en vorm nogal wat verschil tussen een balpen, de koptelefoon van zijn opbelding, het snoer van de schuurmachine of de zuigmond van de waterzuiger. Misschien is het de smaak. Een goed gedemonteerde balpen geeft een daverende smaaksensatie, in een koptelefoon zitten magneetjes maar daarmee iets leuks doen is er niet bij en wie weet geeft het harige deel van een zuigmond een oerstimulans die bij haar verre voorouders nog verklaarbaar was.
Ze heeft meer dan genoeg spullen waar ze wel op mag kluiven. Ze bezit nu twee koeienbotten, een harde gummi bal, haar staart, een uitgekookt mergpijpje en stokken van diverse diktes. Volgens hem kan het daar dus niet aan liggen. Wie weet is het de truc van de verboden vrucht: waar je niet aan mag komen is onweerstaanbaar.

 

Opluchting

Een klein kwartiertje voor je computer zitten en je plotseling bedenken dat je een balpen op de salontafel hebt laten liggen. Je spurt de kamer in en de hemel zij dank: De trut slaapt en de pen is nog heel.

 

Hondenschool.

Hij heeft het al van meer mensen gehoord. Hondenschoolhond is andere hond dan thuishond. Zijn trut maakt op die regel geen uitzondering. Zodra ze in de gaten krijgt dat we gestopt zijn bij de hondenschool transformeert zijn toch al niet zo rustige trut, in een stuiterbal van opbouwende spanningen en emoties. Thuis gaat het wandelen zonder trekken redelijk. Als ze vergeet om netjes aan de riem te lopen zijn een paar haakse bochten en even aan de voet zitten vaak voldoende om haar weer bij de les te krijgen. Daar, op die school, is dat vergeefse moeite. De juf roept dat hij pas mag gaan lopen als ze niet trekt. Daar gehoor aan geven betekent dat hij het hele lesuur in de opening van het lesterrein komt te staan. Als hij zijn been optilt om één stap te zetten, hangt ze al in de riem. Hij vermoedt dat het speelkwartiertje daar de oorzaak van is. Na een aantal oefeningen mogen de honden los en dat is waar zijn trut op wacht.

Nu had hij al wat bedenkingen tegen de hondenschool. Er zit geen structuur in wat er aangeleerd wordt en hoewel ze lesgeven volgens de positieve beloning, wordt er niets gezegd tegen hondeneigenaren die met een ruk aan de slipketting, een schop(je) tegen de hond of met een zeer boze en luide stem, proberen hun viervoeter naar hen te laten luisteren. Omdat hij al genoeg te stellen heeft met de thuishond heeft hij besloten het bestaan van de hondenschoolhond te beëindigen.

 

Dominant

Zijn trut is, wat andere honden betreft, voor niets of niemand bang. Onbevreesd legt ze twee poten in de nek van de ander en zelfs een snauw of opgetrokken lippen weerhouden haar niet om het gewoon weer te doen. Tot nu toe is ze daar mee weg gekomen. Het lot heeft anders beslist. De overburen hebben een hond van waarschijnlijk 32 verschillende voorouders, één jaar oud, ongeveer gelijke grootte en ze heet Diva. De eerste ontmoeting verliep zoals verwacht. Ze rennen, Diva voorop, rondjes door zijn tuin. Zijn trut probeert haar poten te plaatsen in de nek van Diva maar die ontsnapt telkens. Frustratie bij zijn trut die overgaat in happen naar de oren. Dat is geen goed idee. Diva bijt letterlijk van zich af en zijn trut heeft geen idee wat te doen. Ze staat van een afstandje naar Diva te kijken. Die snuffelt een beetje hier, een beetje daar en neemt een paar flinke slokken uit de bak met regenwater. Voorzichtig nadert zijn trut haar en plotseling legt ze haar poten weer in de nek van Diva. Grauwen en grommen en voor ze het weet ligt de trut op haar rug. Doodstil. Diva geniet overduidelijk van het moment en gaat dan verder met hier en daar snuffelen, doet een plas en biedt zijn trut geen blik meer waardig. Trut weet duidelijk niet wat te doen. Ze zoekt steun bij hem maar met een ‘zoek het lekker zelf uit’ valt ook daar geen heil te verwachten. Het resultaat mag er zijn. Ze rennen nog wel achter elkaar aan maar soms ligt Diva voor en soms zijn trut. Het wederzijdse respect is daar en wie weet kunnen ze elkaar verdragen zonder poten in de nek, grauwen en snauwen of doen alsof je dood bent.

 

Longeren.

Drainagebuis gehaald om een mooie longeercirkel in de tuin te maken. Zestig millimeter doorsnede en 25 meter lang. Onderweg naar huis loopt er een muis over de vloer van de auto. De 25 meter lange doorzonwoning van Mickey is op transport. Hij of zij verstopt zich ergens in de buurt van het koppelingspedaal. Waar? Geen idee. Thuis alle deuren van de auto open laten staan maar het zal hem niets verbazen als Mickey toch nog ergens zit.

Het longeren begint zijn trut door te krijgen maar erg enthousiast is ze nog niet. Het zal wel weer een kilo jongbelegen kosten.

 

 

© peter gortworst / mei 2018

 

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Orde, rust en regelmaat en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Orde, rust en regelmaat -18-

 1. Rob Alberts zegt:

  Tja, die hondenschool is helemaal niet voor de honden …
  Maar de baasjes krijgen geleerd wat ze moeten doen voor een gehoorzame hond.

  Consequent zijn is een van de eerste regels.

  Hoe is het verder met Mickey?

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Jammer dat je geen goede ervaringen hebt met de hondenschool. Waar ik met Stef naar toe ga, gaat dat heel anders. Eerst worden de baasjes opgevoed en daarna de honden. Als Stef straks uitgerevalideerd is, gaan we weer heerlijk naar behendigheidsles. Voor ons allebei een hoogtepunt in de week.

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad jammer. Ik heb inmiddels ruime ervaring met hondenscholen maar deze komt beslist niet voor in de top 10. Het schadelijke is dat mensen, die voor het eerst een hond nemen, hier in Duitsland, verplicht zijn daarmee naar een hondenschool te gaan. Dan maakt het niet zo heel veel uit hoe je les geeft. De klanten komen toch wel.

   Geliked door 1 persoon

 3. Hedwig Hansen zegt:

  Je kunt die trut ook zelf een lesje leren want zo gedraagt een dame zich niet.

  Like

 4. Mies Huibers zegt:

  Het blijft mooi om te lezen maar er zitten – proef ik tussen de regels door – toch ook wel een paar frustatiepuntjes. Heel jammer van die hondenschool. Ik vond het tien jaar geleden met onze pup geweldig om te doen. Maar ja, zoals Rob al zei, feitelijk worden de baasjes getraind. Als het goed is tenminste. Bij een volgende pup – en die komt er wel denk ik – schrijf ik me weer direct in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s