Vraag

 

Wat is dat nu voor vraag? Of ik van hem houd? Waarom wil je dat weten? Weet je, het gaat je niets aan en ik zie geen enkele noodzaak om hier een antwoord op te geven. Ik heb er trouwens ook geen zin in.

O, je wilt dat weten voor mijn eigen bestwil?

Laten we het dan eerst maar eens hebben over wat dat houden van is. Is dat iets van altijd bij hem willen zijn? Dat je soms naar hem kan kijken en er spontaan vlinders ontpoppen in je buik? Dat je het beste met hem voor hebt, hem gelukkig wil zien, je zorgen maakt als er met zijn lijf iets aan de hand is of als hij slecht slaapt, ergens over in zit, gestrest is, kwaad of verdrietig? Iets met eerlijkheid, vertrouwen en geborgenheid? Bedoel je dat?

Hm, ik weet dat niet zo zeker. Ik ken hem mijn hele leven al en heb zo veel dingen met hem meegemaakt. Ik voel mij nu net als Golde, de vrouw van Tevje die haar, na 25 jaar getrouwd te zijn, vraagt of zij van hem houdt. Ze zijn niet uit liefde met elkaar getrouwd. Hun ouders hadden dat zo besloten. Dat was de traditie en die is vaak heilig. Ze zouden gaandeweg wel van elkaar gaan leren houden. Golde kijkt terug op haar leven met Tevje. Ze somt alles op wat zij met hem beleefd heeft. Zijn kinderen gebaard en opgevoed, zijn koe gemolken, het huis elke dag schoongemaakt, kleren gewassen, eten gekookt, met hem gevochten voor een bestaan en honger geleden. Haar bed is het zijne en als dat alles, na 25 jaar, geen houden van is, wat is het dan? Zij komen tot de conclusie dat ze van elkaar houden maar of ik dat ook kan zeggen?

Weet je, en sorry dat ik het zo moet zeggen, soms is het gewoon een stomme lul. Een lamlendige sukkel. Een lompe boer die op de meest delicate momenten de onhandigste opmerkingen kan maken, die problemen weg lacht of er voor wegloopt, die fantastisch kan liegen, die mensen beschadigd heeft of ze als een object behandeld.

Maar ja, als ik eerlijk moet zijn, hij heeft ook een andere kant. Er zijn mensen die hem op handen dragen, er zijn er een paar die hem hun leven lang dankbaar zijn. Hij heeft geduld, is plezierig in de omgang, kan goed luisteren en soms zelfs slim uit de hoek komen. Hij is gul, niet kwaad dragend maar soms ook zo vreselijk naïef dat het bijna domheid lijkt. Weet je wat mij nog het meest verwondert? Soms is er iemand die verliefd op hem wordt! Kan jij je dat voorstellen? Zeg nou eens eerlijk: waarschijnlijk vond alleen zijn moeder hem de mooiste toen hij er net was maar verder….. Soms zou ik wel willen dat hij wat doortastender is, wat strenger voor zichzelf maar ook dat het geluk een beetje zijn kant op komt. Dat zou een hoop schelen.

Tja, ik zit met hem opgescheept. Het is niet anders. Er is gewoon weinig keus. Het is dat het een onverbeterlijke optimist is, gezegend met een flinke dosis humor en dat doet toch een hoop. Dat accepteren van de situatie en het hopen op betere tijden werkt wel maar is dat genoeg?
Goed, om even op je vraag terug te komen: houd ik van hem?

Wat een rotstreek om nu met een spiegel te komen. Ik wist wel dat er wat achter stak!

………..Ja, ik kijk heus wel.

Mm….. ik denk dat ik hem wel mag. Nee, meer niet. Sorry, maar daar moet je het voorlopig mee doen.

 

© peter gortworst / okt 2017

 

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in korte verhalen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vraag

 1. Wilma Phillipson zegt:

  Houden van jezelf is soms het moeilijkste wat er is. Want daar gaat het verhaal toch over? Ik heb de neiging al mijn minder mooie kanten uitvergroot te zien en de rest te vergeten. Gelukkig heb ik mijn lief die mij wijst op alles wat wel mooi aan me is.

  Geliked door 2 people

 2. Tja, wat kan ik zeggen. Naarmate ik ouder word, begin ik steeds meer aan mezelf te wennen. En dat is goed. Ik denk dat dat ook een vorm van houden van is.
  Je hebt het weer mooi beschreven!

  Geliked door 2 people

 3. Rob Alberts zegt:

  Van mijzelf houden?
  Ik ben het nog elke dag aan het leren …..

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s